Uppåt för nyregistreringar efter kräftgången

Vi säger tack och adjö till juli månad för denna gång, och blickar framåt mot allt vad härliga augusti har att erbjuda. Men inte utan en summering av högsommarens husbils- och campingnyheter förstås.

Ökat intresse för nya husbilar igen

Ohyggligt dyr skatt och situationen med Covid-19 har gjort att intresset för nya husbilar svalnat rejält under årets två första kvartal jämfört med föregående år. Istället är det begagnade fordon som lockat husbilsintressenter med både lägre skatt och lägre köpeskillingar. Under sommaren verkar det dock som att vinden har vänt något, och en rejäl ljusning har kunnat ses för just nya husbilar. I juli rapporterade både HRF och statistikföretaget Vroom att nyregistreringarna under juni och juli till och med överträffade dem under samma period 2019 – med flera hundra bilar faktiskt. Fortfarande är den totala siffran för 2020 en nedgång om nästan 15% – men förhoppningar finns om att sommarens trendbrott fortsätter även in på hösten.

Halt för parkering i naturen?

Friheten med att kunna ta sig vart man vill och campa direkt i naturen anser många vara det absolut bästa med husbil. Men, just det där med att campa i naturen kan det bli stopp för framöver. Ett lagförslag som förbjuder fordon att parkera i naturen är nämligen under förberedelse – och skulle det gå igenom väntas det omfatta såväl husbilar och husvagnar som andra fordon. En lagöverträdelse skulle innebära böter för ägaren, och det sägs att insatserna främst skulle riktas mot snöskotrar och andra terrängfordon. Husbilar och husvagnar som parkerar vid vägkanten kommer enligt uppgift förmodligen inte att bli de som bötfälls i första hand – men terrängparkeringar som orsakar problem för natur eller omgivning kan komma att bli kostsamma för fricampare också.

Sveriges enda Superplatz korad – igen

En semester på Daftö Resort i Strömstad är ett måste om man vill ha en förstklassig campingupplevelse utöver det vanliga. Åtminstone enligt den tyska motororganisationen ADAC, som för sextonde året i rad har belönat den femstjärniga campingen med sin allra mest prestigefyllda utmärkelse –Superplatz.Endast 133 anläggningar av omkring 5000 runtom i Europa har tilldelats utmärkelsen, av vilka Daftö Resort är en av dem som lyckats behålla den längst. Campingen lovordas för sin genomgående höga kvalitet bland service, utbud och faciliteter – och fortsätter under 2020 att vara den enda anläggningen i både Sverige och Norge som lyckats knipa det eftertraktade priset.

Tillbaka