Nytt rekordår för camping och prisbelönta svenska vägar

Nyheter inom husbilar och camping februari 2020

Februari månad har varit minst sagt svajig runt om i världen till följd av den pågående Coronapandemin. Vi hoppas dock att den stundande campingsäsongen så småningom kan rulla igång som vanligt, och bjuder så länge på några av den gångna månadens mest intressanta nyheter.

Digitaliserad turistinformation och svensk premiär för Indie Camper

Visit Dalarna meddelade under februari att man under 2020 kommer att lansera en satsning som innebär att traditionella turistbyråer skrotas, till förmån för digitala lösningar. Satsningen bygger på att 50 stycken s k Info Points via appar ska finnas tillgängliga på strategiskt utvalda platser i Dalarna, där turister och besökare digitalt ska kunna få samma information som fram tills nu har tillhandahållits av turistbyråer. En mer nationell satsning är Mobilkartan från Svenska Turistkanalen AB, som nås direkt via nätet och ger en överblick över de 200 närmaste sevärdheterna – oavsett var du befinner dig. Ytterligare en digital nyhet är att Europas största online-uthyrare av husbilar kommer till Sverige. Indie Camper är redan verksamma i 16 europeiska länder, och från 2020 intar de alltså även den svenska marknaden med möjlighet att hyra i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Nytt rekordår för camping och prisbelönta svenska vägar

Under februari kom efterlängtad statistik över fjolårets svenska campingsiffror, som visade på markant uppgång i såväl antal gästnätter som intäkter för svensk turistnäring. Antal gästnätter på campingar ökade med hela 8%, men även hotell och andra kommersiella anläggningar ökade sin beläggning och landade på en 4 %-ig uppgång under 2019. Huruvida vårt svenska vägnät bidrar till att fler vill upptäcka Sverige med husbil eller husvagn vet vi inte, men klart står iallafall de svenska 2+1-vägarna imponerar utomlands. Så pass att de under månaden belönades med priset iRAP Global Innovation Awards för mycket positiva effekter på trafiksäkerheten.

Nya turer kring husbilsskatten – och svidande kritik från Riksrevisionen

Reglerna för det nya bilskattesystemet bonus-malus och hur det ska påverka nyregistrerade husbilar tycks bli en never ending story, med nya besked som friskt avlöser varandra. Under februari kom den senaste ändringen som gör gällande att de undantag som tagits fram för husbilar förmodligen inte kommer att träda i kraft förrän i mars 2021 – och dessutom förväntas bli mer åtstramande än vad som hittills sagts. I samma veva gav sig Riksrevisionen in i debatten och riktade kritik mot hur skattesystemet kommer att slå mot just husbilar – samt hur svajigt det hela har skötts. Huruvida kritiken får någon effekt återstår däremot att se.

Tillbaka