Nya regler för vinterdäck och återkallelse av farliga markiser

Nyheter inom husbilar och camping november 2019

Det må råda lågsäsong för både husbil och husvagn i Sverige just nu, men i campingvärlden fortsätter det att hända grejer. Här kommer ett axplock av de viktigaste och mest intressanta nyheterna från månaden som gått.

Tesla, Frankia och Chausson imponerar

Få har nog missat nyheten om att den omtalade elbilstillverkaren Tesla inom kort släpper sin helt nya Cybertruck – en slags pick up med en futuristisk design som inte liknar någonting annat. Och kanske det bästa av allt – den går att campa med. Cybertrucken är ingen husbil, men med taktält och en utdragbar matlagningsmodul duger den utmärkt för urban camping. En ny (men svindyr) nyhet att spana in för dig som verkligen söker något annorlunda. Är man sugen på innovation men ändå inte riktigt i klass med Cybertrucken, kan Frankias nyhet Neo eller Chaussons 778 kanske vara något. Neo släpps 2020 och Frankia utlovar helt ny byggteknik, nya material och supersmarta lösningar. Chausson storsatsar istället på flådig badrumslyx, och lanserar sin 778 med bl a tre handfat och en extra stor spegel.

Framflyttat 10-årsjubileum för Caravan Stockholm

Kistamässans stora evenemang för campingentusiaster – Caravan Stockholm – skulle ha bjudit in till ett efterlängtat tioårsjubileum i februari 2020. Nyligen lät man meddela att eventet tyvärr skulle ställas in p g a bristande underlag, men nu ser vindarna ut att ha vänt och den uppskattade campingmässan blir av i mars istället. Den nya arrangören Live Nation har storslagna planer för mässan, som enligt löfte ska utökas med dels ett större utbud av husbilar och husvagnar, men också med information om destinationer, aktiviteter och allt annat som hör campinglivet till. Absolut värt ett besök om man har vägarna förbi huvudstaden i mars 2020!

Nya regler för vinterdäck och återkallelse av farliga markiser

Fr o m den 1 december gäller i vanlig ordning krav på vinterdäck, men nytt för i år är att även bakhjulsdrivna husbilar med en vikt på över 3,5 ton måste ha vinterdäck även på framhjulen. Glöm inte att också kontrollera mönsterdjupet – 3 mm gäller för husbilar och släp under 3,5 ton och för de tyngre ekipagen krävs 5 mm.

Slutligen meddelade Thule under november att man omedelbart återkallar två markismodeller och en markismotor efter att det visat sig att de plötsligt kan fällas ut under färd. Produkterna är tillverkade mellan 2016 och 2019 och de berörda modellerna finns angivna på Thules hemsida.

Tillbaka