Årets ställplats 2019 har korats

Nyheter inom husbilar och camping oktober 2019

Vintern är snart i antågande och många campare väljer nu att rulla ned mot sydligare breddgrader, alternativt parkera sig på en ställplats perfekt för härlig vintercamping. Den svenska högsäsongen må vara över, men nyheterna duggar tätt ändå – här kommer en sammanfattning av oktobers största snackisar i campingvärlden.

Generös fuktgaranti, hyllad nostalgi och en van med extra allt

Den välkände husbilstillverkaren Laika gick nyligen ut med nyheten att samtliga fritidsfordon som tillverkas från 2020 och framåt kommer att omfattas av en förlängd fuktgaranti på hela 10 år. Som villkor för att garantin ska gälla krävs en årlig inspektion hos en Laikahandlare – vilket nog ändå får ses som ett rimligt krav och en schysst deal för en väldigt generös garanti mot fuktskador.

På bil- och vagnfronten vill vi passa på att uppmärksamma nylanseringen av den supercoola husvagnen Bowlus Road Chief’s Wave Trailer – med nostalgisk design som för tankarna tillbaka till de gamla goda tiderna. Inspiration har hämtats från 1930-talets originalmodell, som i kombination med modern interiör skapar en vagn som verkligen drar blickarna till sig. Oktober har också bjudit på en trevlig nyhet från plåtismärket Rapido, som till 2020 släpper modellen V62 med en s k fransk säng – en lösning som gör att bodelen känns både luftigare, större och ljusare.

Årets ställplats 2019 har korats

Omröstningen om årets bästa ställplats 2019 pågick för fullt under både sommaren och Elmiamässan, och nu i oktober stod det klart att förstaplatsen gick till natursköna Hönö Klåva hamn på västkusten utanför Göteborg. Hela 95 ställplatser har erbjudits under sommaren, och Hönö Klåva låter meddela att de kommer hålla 15 av dem fortsatt tillgängliga under hösten. Tätt efter tävlingens vinnare kom ställplatserna i Lysekils Marina, Stocka Gästhamn, Rättviksbacken och Lövstaviken. Platser att lägga på minnet till nästa års säsong med andra ord!

Delade meningar om hastighetsbegränsningar

Medan Sverige fortsätter arbetet med att sänka högsta tillåtna hastighet på många vägar, gör många andra länder tvärtom. Tyskland meddelade i oktober att det förblir fortsatt fri fart på Autobahn, Österrike går på samma linje och höjer fartgränserna på sina motorvägar och i Norge tillkännagav man under oktober arbetet med ett projekt som kallas Tempo 100 – ett förslag om att höja högsta tillåtna hastighet för bil med husvagn från 80 km/h till 100 km/h. Som motivering till Tempo 100 anges att nuvarande fartregler för husvagnsekipage är föråldrade och att de nya assistanssystemen utan problem öppnar upp för en modernisering av regelverket.

Tillbaka