Säkrare trafik

Trafikolyckor och har länge varit ett stort problem och en stor orsak till dödsfall i Sverige. Man har jobbat mycket för att få ned antalet olyckor, och framförallt antalet omkomna, vilket nu under 2015 verkar ha visat resultat. Siffrorna fortsätter nämligen att gå ned och under det gångna året visade statistiken (som bygger på olyckor som rapporterats till polisen) de lägsta siffrorna någonsin.
Om antalet omkomna fortsätter att minska kommer man förhoppningsvis att uppnå ”nollvisionen” år 2020. Det är en vision som går ut på att man ska ha absolut max 220 omkomna i trafiken per år.

Den nya beräkningen av fordonsskatt för husbilar har sedan årsskiftet varit något som rört till det i huvudet för många då inte allt varit helt fastställt eller genomtänkt. Nya bud av en ny tolkning innebär dock att flera husbilar som har en tjänstevikt på ungefär fem ton blir helt skattefria.
Det här beror på att det nya sättet att beräkna skatten främst ser över vilka fordon som drar mindre bränsle och därmed är mer miljövänliga. Eftersom tyngre husbilar förbrukar ungefär lika mycket bränsle som de mindre och lättare anses de vara mer miljövänliga (eftersom man tittar på förbrukningen i förhållande till storleken).

Har man trots detta redan betalat in för mycket skatt behöver man den här gången inte ansöka om återbetalning. Man kan istället luta sig tillbaka och vänta på att detta sker per automatik!

Campingar och ställplatser

Sommaren närmar sig med stormsteg, även om inte vädret direkt är med oss på spåren än, och där med även högsäsong för camping! Därför känns det extra bra att kunna berätta om ytterligare ställplatser.
Nu är det bland annat Ljungby som ordnar fram helt nya centrala ställplatser för husbilar. Tanken är att de ska bli klara så fort som möjligt och att man allt eftersom ska få fram bland annat el och vatten.

Gävle ska också få nya ställplatser som ska finnas vid Södra Skeppsbron. Tanken är att det ska finnas nödvändigheter som till exempel wifi och el. Man har även planer på att rusta upp gästhamnen framöver där man ska ställa ett servicehus.

Under sommaren kommer Hultsfred göra iordning ställplatser vid Zaagshuset. Detta är ett sorts test för att se om det funkar. Skulle det gå bra blir dessa permanenta framöver, då med el och andra funktioner och nödvändigheter i anslutning!

Även Sundsvall har flera ställplatser på gång. I juni beslutas det om man ska ta fram centrala ställplatser för att kunna locka till sig fler turister, och framförallt göra det enklare och bekvämare för de som vill besöka staden med husbil.

Eftersom ökningen av nyregistrerade husbilar har ökat otroligt mycket den senaste tiden har vi lätt kunnat räkna ut att campinglivet lockar till sig fler och fler. Ännu ett bevis på det har vi nu när 2015 visade sig vara ett rekordår även för campingplatser. Antalet gästnätter på de svenska campingplatserna har ökat enormt under året och många av besökarna kommer från flera ställen runt om i världen!

Tillbaka