Rekord för husbilar under 2014

Under början av månaden fick vi besked om att husbilsförsäljningen slog rekord under 2014 då hela 5167 husbilar registrerades. Det har aldrig tidigare registrerats så många husbilar på ett år, om man jämför med året innan, 2013, har försäljningen ökat med 9 procent. Även husvagnsförsäljningen har ökat, men på den fronten syns ännu inga rekord.

Höjd fordonsskatt
Eftersom det nu har blivit ett nytt år har såklart några skatter och avgifter lagt på sig en aning. Riksdagen har beslutat att fordonsskatten ska höjas med upp till 1119 kronor varje år för att man vill kunna arbeta mer med att sänka utsläppen av koldioxid. Men om utsläppen sänks med tiden kommer även skatten att sänkas. Höjningen för dieseldrivna bilar motsvarar alltså 11 procent och för övriga höjs skatten med 14 procent.
Är man en av dem som betalade in sin fordonsskatt under 2014 och förväntar sig att detta ska hålla in på det nya året kan nu istället förvänta sig en avi på posten inom en snar framtid. Detta ska nämligen vara inbetalat senast den 2 februari.

Händer det något med övriga avgifter då? Det gör det. Påställningsavgifter tas bort, dubbletter av ett registreringsbevis blir helt gratis, en tillfällig registrering likaså, avgiften vid ansökan om ursprungskontroll sänks och trängselskatten i Göteborg höjs.

LMC släpper nytt
Tillverkaren LMC släpper hela fem nya modeller under 2015, Breezer H 747, Cruiser SL 632 och Explorer SL 595, 635 och 655. Den nya Breezer-modellen har fått långbäddar och ett stort hygienutrymme, något som känns modernt och mycket användbart.
Grand Explorer, deras helintegrerade vrålåk, har uppdaterats med en TV-hållare för platta skärmar, sänglampor, 18-tums ORC-aluminiumfälgar och energisnål LED-belysning.

Campingplatser
Campingen vid Höga Kusten, FriluftsByn kommer att byggas ut för en sammanlagd kostnad på över två miljoner för fler ska få plats och för att man ska få bättre och större sällskapsytor att utnyttja. Planen är att de ska kunna erbjuda ungefär 100 sängplatser redan till sommaren och därefter cirka 64 husvagnsplatser och 100 tältplatser.

Även Varberg erbjuder nu bättre möjligheter för husbilsfantasterna. Förr fanns endast 8 ställplatser men eftersom man utökat området finns det nu plats för 14 stycken, bara 400 meter från centrum.

Åmåsängs camping i Mora har också valt att bygga ut. Det kommer att komma flera stugor, en helt ny camping, en idrottsplats för aktiviteter, en ny reception och en större restaurang. Det är alltså en ganska omfattande uppdatering som förhoppningsvis och troligtvis kommer att uppskattas av många besökare.

Ny hjälp för synskadade
Företaget VTI jobbar just nu med att ta fram en simulator som ska hjälpa synskadade att köra fordon säkert. Om detta funkar blir det en stor lättnad för många som nu tror att de riskerar att behöva ge upp bilkörandet. Om man fått en sjukdom eller hamnat i ett tillstånd där man misstänker att synen blivit nedsatt finns det inget simulatortest som godkänns av svenska myndigheter idag, därför vet man inte om ett tillbakadraget körkort verkligen är nödvändigt, men förhoppningsvis lyckas VTI med sin utveckling så att det blir ändrat inom kort!

Tillbaka