Nya kostnadsfria ställplatser

Mycket roligt har hänt i husbilsvärlden på senaste tiden. Försäljningen av husbilar fortsätter att öka och det öppnas ständigt upp fler möjligheter för härliga campingsemestrar tack vare fler ställplatser och uppdaterade campingar.

Nu när man har kollat igenom statistiken för antalet gästnätter ser man att våra svenska campingar har slagit rekord under 2014. För första gången någonsin har antalet överstigit hela 15 miljoner! Svenskarna har med andra ord verkligen hittat det fina i campinglivets spänning, lugn och äventyr.

Mitt i all glädje vill vi passa på att nämna Adria som i år fyller 50 år. För att fira detta hade de, den 12 maj, anordnat en riktig fest hemma i Slovenien där över 700 gäster (importörer, återförsäljare, leverantörer och press) deltog. Bland dessa kunde man hitta många glada svenska husbilsälskare då Adria har ett starkt band till Sverige.
I samband med 50-årskalaset har tillverkaren släppt två jubileumsvagnar i Altea-serien. De har helt egna designer och en hel del gratis tillbehör.

Teknik
Teknikens under fortsätter att imponera nu när man har forskat fram en kommersiell sensor som kan avgöra om underlaget är torrt, isigt, vått eller snöigt. Tack vare den kan man lättare undvika olyckor och dödsfall genom att använda halkbekämpningen på ett ännu bättre sätt. Man har redan hunnit testa denna sensor på bland annat E14 på båda sidorna av gränsen mellan Sverige och vårt grannland Norge.

Campingar och ställplatser
Vill man campa på Gotland i vår eller sommar kanske det känns bra att veta att det nu ordnas med en ny ställplats för husbilarna. För ett år sedan brann ett antal byggnader ned för Klinte Båtklubb så i samband med återuppbyggnaden har man valt att göra tio stycken ställplatser. I nära anslutning finns det ett servicehus med allt man kan behöva, toaletter, dusch, tvättstuga och bastu. Det finns även tillgång till ett café!

Arvika har nu öppnat en gratis ställplats med utsikt över vattnet (Kyrkviken). Detta har redan uppskattats otroligt mycket av flera trogna campare och det kommer med säkerhet att fortsätta så. I samma område kan man även hitta ett naturskönt grönområde ifall man vill komma ut från sitt flyttbara hem en liten stund. Det finns även relativt nära tillgång till restauranger om man känner för att lyxa till det lite för sig själv!

Även Luleå har öppnat upp en kostnadsfri parkering för husbilar, närmare bestämt 6 stycken. Den hittar man vid Lule älv. Detta har länge varit en förfrågan från både svenska och norska campare och nu har det äntligen gått igenom!

Trelleborg har gått litegrann mot strömmen då de från 1 maj började ta ut en kostnad för ställplatsen vid Västra Småbåtshamnen. Den har tidigare använts av många som rest med båt och färja men från och med nu kommer övernattningarna att kosta, detta sköts nu av Basketföreningen i staden. De kommer även att ta hand om toaletterna, soporna och flera roliga aktiviteter och arrangemang.

Tillbaka