Lämna passet hemma när du reser inom EU

Vi börjar med en glädjande nyhet för alla som har planerat en husbilssemester utomlands till sommaren. I slutet av januari blev det klart att man nu slipper ta med sig passet när man ska resa inom EU, även till de länder som inte ingår i Schengensamarbetet.

Regeringen vill att det ska bli enklare att resa runt och föreslår därför att man ska kunna använda sitt nationella ID-kort när man vill ta sig runt. Detta har varit möjligt innan också, men bara inom vissa länder som ingått i Schengen.
Tidigare har man varit tvungen att ta med sig sitt pass när man rest till Storbritannien, Cypern, Kroatien, Irland, Bulgarien och Rumänien men det är alltså här ändringen kommer ske. Även dessa länder välkomnar resenärer utan pass!
Detta kommer att gälla från och med den 1 juli.

Husbilarna fortsätter att öka
Efter årsskiftet skrev vi om att husbilarna hade gjort en stor ökning i sin försäljning under år 2014, när man jämförde med året innan. Denna ökning håller verkligen i sig då det under januari 2015 registrerades hela 49 husbilar. Det är en ökning på 40% om man jämför med januari 2014 då det registrerades 35 stycken.
Husvagnarna går däremot åt motsatt håll. Skillnaden är ungefär lika stor rent procentuellt, skillnaden är att antalet registrerade husvagnar har minskat med 40% istället för ökat. Under januari 2015 registrerades nämligen 31 stycken medan man under motsvarande månad 2014 registrerade 52 husvagnar.

Böter för de som ligger i mittenfilen
Som de flesta vet ska man alltid ligga till höger på motorvägarna om det inte är så att man är mitt i en omkörning. Men detta hålls inte av alla bilförare. Detta märks framförallt när man kollar på de motorvägar som har tre filer där vissa till och med använder sig av den vänstra filen även när de inte kör om sina medtrafikanter. Tydligen är vi i Sverige lite extra dåliga på detta vilket märks när vi tar oss ut på tyska Autobahn där man garanterat retar upp flera förare om man inte håller till höger. Polisen har därför valt att ge ut böter till de som inte följer detta. Dessa böter kommer ligga på mellan femhundra och tusen kronor beroende på hur situationen ser ut.

Tillbaka