Husbilsåret 2014

Om bara några dagar står vi och skålar tillsammans med nära och kära för att fira in det nya året 2015. Många ser ett nytt år som en chans till nya möjligheter och en nystart men vi tänkte faktiskt ta en liten titt tillbaka på det gångna året, vad är det som har hänt i husbilsvärlden under 2014? Här kommer en sammanställning av en del av allt som hänt.


Miljö
På miljöfronten har det släppts en stor nyhet om etanol från cellulosa. I september berättade man att USA öppnat upp fyra olika fabriker som ska arbeta med utvecklingen av etanoltillverkning från halm. Detta är otroligt bra eftersom man på sikt ser en miljöförbättring om man upptäcker smidiga och effektiva drivmedel som inte tär på vår värld. Denna typ av etanol kommer att vara både förnybar och tillverkad på råvaror från jordbruk vilket är två stora plus i en och samma produkt.
Det enda negativa med detta är att vi i Sverige inte har tagit till oss detta riktigt än, men förhoppningsvis sker det snart då vi faktiskt fått stora bidrag som kan användas till forskning.

När vi ändå är inne på bränsle och miljö vill vi också passa på att se tillbaka på när vi fick besked om att försäljningen av diesel, E85 och bensin minskat när man jämför med förra årets statistik, det berättade Svenska Petroleum – och Biodrivmedelsinstitutet efter en undersökning som gjordes under augusti. Bensinförsäljningen minskade med fyra procent, dieselförsäljningen med två procent och försäljningen av E85 minskade med hela åtta procent!

Under februari släpptes dessutom nyheten om den miljövänliga batteriladdaren för 12V batterier som finns i bland annat husbilar. Man har tagit fram en bränslecellsteknik som gör att man kan ladda batterier utan att ha tillgång till ett elnät.


Nya ägare
I en pressrelease som skrevs den 9 september berättar Cabby att de fått en ny ägare, närmare bestämt Caravan Capitals. De bekräftade då också att de var igång med produktionen av kommande års modeller.

Även Polar har gått ut med att de tillsatt en ny VD, detta skrevs i en pressrelease så sent som den 22 december. Vem det är vet vi ännu inte, men eftersom ”han” (som de själva skrivit) tillträder i slutet av januari kommer vi att få reda på det inom kort.


I Norden
Den 22 november invigde man Tovetunneln i Nordnorge. Det är en tunnel på 10,7 kilometer som ska ersätta den minst sagt krångliga vägen ut mot Atlantkusten. Detta var något många svenskar från Västerbotten gladdes över eftersom de nu får bättre transportmöjligheter till de norska hamnarna.

Under december beslutade politikerna i Köpenhamn att man ska öppna upp ställplatser och en central camping i staden. Motiveringen var att de ville få en bredare turism och ett billigare alternativ för de som vill hålla sig i centrum. Om allt går som tänkt kommer detta att vara helt klart till 2016.


Övrigt
Trafikförsäkringsföreningen har i år beslutat att de ska börja göra stickprover på de verkstäder som utför fordonsreparationer som ersätts av försäkringspengar. Detta drog igång i våras och målet var att cirka 700 reparationer skulle kontrolleras innan 2014 var över.

Tidningen Husvagn & Camping utser årligen Årets Camping och Årets Ställplats. Den här gången gick utnämningarna till Böda Sand (för andra året i rad) respektive Degerhamn Öland.


Vi har minst sagt haft ett händelserikt år inom husbilsbranschen och vi ser fram emot ett minst lika bra 2015. Gott nytt år!

Tillbaka