Husbilen fungerar även på vintern!

Husbilssemester är ofta förknippat med somrarna. Aktivitet och bad på dagarna, grill och utehäng på kvällarna. Men det är verkligen inget som säger att man inte kan åka iväg med sin husbil även på vintern! Faktum är trots allt att det finns otroligt vackra miljöer och mycket att upptäcka även när solen står som lägst på året.

 

Många har upptäckt det fina i att åka runt i vinterkylan. De drar på dubbdäcken och gasolvärmen (ifall det inte finns möjlighet till el) och drar ut på äventyr. Faktum är att antalet vintergäster på campingar runt om i Sverige har ökat de senaste åren.

 

I Sverige finns det omkring 200 campingplatser med vinteröppet. Många av de ligger logiskt nog intill skidbackar och liknande anläggningar vilket ju passar perfekt för skidåkaren som vill kunna ta sig iväg smidigt.

 

Tips för husbil på vintern

 

Även om det kan vara helt fantastiskt att semestra runt med en husbil på vintern finns det lite saker man bör tänka på för att undvika otrevliga situationer och plötsliga problem.

 

Det nästan självklara tipset är såklart att bo på en camping (eller ställplats eller liknande) där du har tillgång till el. Annars kan det bli himla svårt att få igång värmen, har man otur blir det även svårt att få igång motorn. Ett annat tips, som egentligen är lite mer utav ett krav, är att man har vinterdäcken på. Det är en antagligen en självklarhet för alla men ändå värt att påminna om då det kan gå riktigt illa till annars.

 

Andra användbara tips:

– Lägg i en växel istället för handbromsen när ni står stilla. Det finns stor risk för att handbromsen fryser fast vid kallare klimat.

– Kolla över batteristatus så att inte batteriet dör mitt i all kyla.

– Ha en jämn temperatur i husbilen, antingen i rumstemperatur (runt 20 grader) eller ingen värme alls. Vid kallare plusgrader, mellan ungefär 5-10, bildas nämligen mest kondens.
– Pumpa däcken ordentligt.

– Se till att vattnet inte fryser. Töm vattensystemen, ställ kranarna på mellan varmt och kallt, töm toaletten och lägg ned duschslangen så att det sista vattnet får en chans att rinna ut. Man kan, för att vara extra säker, även hälla i lite spolarvätska i brunn, handfat, m.m. för att det inte ska frysa.

 

Sist men inte minst – ta med en spade på resan! Bra om man vill impulsbygga en igloo, och framförallt om man behöver gräva sig ur kniviga snödrivor på ett eller annat sätt.

 

Tillbaka