Elmia blev ett hett besök även i år

Mässan Elmia husvagn & husbil är något som årligen lockar till sig nyfikna campingfantaster som bland annat vill kika in kommande nyheter, de hetaste modellerna och såklart även samverka med likasinnade. Elmia är den största i Norden, inom kategorin, och håller till i Jönköping.
Årets mässa ägde rum i fem dagar mellan 7-11 september med en dag mer än tidigare år. Extradagen la man till för att försöka minska trycket lite under övriga dagar, framförallt lördagen som brukar vara den allra populäraste dagen.

 

Varje år avgörs tävlingen ”Årets ställplats” som den här gången vanns av den nyligen utökade ställplatsen – Karlskrona stadsmarina, med sina 39 procent av rösterna. I topp 5 hamnade även Mariestad, Västerås, Söderhamn och Ystad.

 

Efter avslutad mässa kom det fram att hela 36 517 personer besökt Jönköping i samma syfte. Besöksantalet under dagarna hade spritts mer, vilket ju var målet, och arrangörerna kände sig mycket nöjda med detta. På plats fanns 156 utställare som berättat att försäljningen gått mycket bra. Polar var ett av företagen som ställde ut och VD:n Tony Ekström har sagt att det gått ännu bättre än förväntat! Orderingången för företaget ökar och därför även antalet anställda.

Som vi tidigare konstaterat, med bland annat statistik för nyregistrerade fordon, är campinglivet på väg uppåt tack vare fler entusiaster!

 

 

Ute i landet

 

Hälsingland har fattat grejen. De satsar rätt och lägger fokus på rätt ställe. Region Gävleborg har nämligen precis beviljat hela 3,6 miljoner kronor som ska investeras i två campingplatser i de nordligare delarna av Hälsingland. Man ska rusta upp Sörfjärden Camping i Nordanstig så att stugor, servicebyggnad, och mycket annat ger ett fräschare intryck och högre standard. Även en plats öster om Hudiksvall, Hölick Havsresort, ska rustas upp och förbättras på bästa möjliga sätt!

Även Öland ligger i framkant när det kommer till camping-tänket. Kapelludden Camping & Stugor ska nämligen börja ha öppet året runt istället för att stänga efter Skördefesten då högsäsongen anses vara över. I samband med detta beslut stod det även klart att fler, ungefär 20 stycken, ställplatser ska göras.

I vårt grannland Norge händer det lite andra saker. Hastigheten för husbilar har nämligen höjts. Husbilar i klass M1 (alltså mellan 3,5 och 7,5 ton) har tidigare fått köra i max 80 km/h vilket nu ändrats till den skyltade hastigheten. Man anpassar sig alltså numer på samma sätt som personbilar gör och behöver inte ligga i samma, relativt låga, hastighet när man reser länder över.

Pilote-gruppen ska, genom Le Voyageur, börja samarbeta med Lippet Components Inc som tillverkar smidiga slite-out system för husbilar. Något som idag är väldigt aktuellt, då det förutspåtts ett ökat intresse för just slide-outs, och fortfarande lika praktiskt som när det kom.

Tillbaka