10 svenska smultronställen du inte får missa på sommarens husbilssemester

Semesterplanerna för sommaren 2020 har av förklarliga skäl ställts på ända för många ressugna svenskar, men säg det onda som inte också har något gott med sig. Inställda flyg och stängda gränser runt om i Europa innebär nämligen ett utmärkt tillfälle att med husbil upptäcka alla våra svenska pärlor istället – vilka det finns minst sagt gott om i vårt vackra avlånga land. Vi listar platserna du absolut inte får missa – från Lappland i norr till Skåne i söder.

  1. Nikkaluokta ställplats – storslagen natur och mäktiga fjäll
This image has an empty alt attribute; its file name is Nikkaluokta-700x525.jpg

Långt upp i norr finner vi äkta svensk vildmark, med orörd natur och fantastiska vyer. Nikkaluokta camping ligger knappt 10 mil väster om Kiruna, och erbjuder såväl tältplatser som uppställningsplatser samt tillgång till ett fullt utrustat servicehus. Här står naturen helt och hållet för underhållningen, med härliga möjligheter till fjällvandring, fiske, terrängcykling eller varför inte fotografering. Upplev midnattssolen, drick friskt fjällvatten och njut av lugnet, avskildheten och den harmoni som bara naturen kan ge.

  1. Världsarvet Gammelstads Kyrkstad – upplev historiens vingslag

Strax utanför Luleå ligger denna svenska pärla som sedan 1996 återfinns på UNESCOs lista över världsarv. Gammelstads Kyrkstad är världens bäst bevarade kyrkstad, med över 400 kyrkstugor från sent 1600-tal och framåt samt en av norra Europas äldsta medeltida kyrkor. I utkanten av den lilla byn finns gott om ställplatser för husbil, med direkt anslutning till de historiska kvarteren, härliga vandringsleder och ett mycket uppskattat friluftsmuseum där gamla seder kommer till liv. Perfekt plats att parkera husbilen på ett par dagar om du önskar krydda semestern med lite kultur och historia.

  1. Norrfällsvikens camping – Höga Kusten

Ytterligare ett antal mil söderut finns ännu ett svenskt världsarv, men av helt annan karaktär. Höga Kusten har mycket att bjuda på för upptäckande husbilsvagabonder, med mysiga Norrfällsvikens Camping som en utmärkt plats att slå läger på. Sväng av E4:an vid Ullånger, och kör ut mot kusten på snirkliga vägar i ett böljande och nästan förtrollande vackert landskap. Där vägen tar slut ligger det gamla fiskeläget Norrfällsviken, med en härlig naturcamping och fina möjligheter till aktiviteter som bad, fiske och kanotpaddling.

  1. Tällberg vid Siljan – en av Dalarnas många pärlor

Vad är väl en svensk sommar utan en tripp till Dalarna? Här ligger smultronställena som ett pärlband tätt efter varandra och att endast välja ett känns nästintill omöjligt. Härliga Tällberg är en favorit bland många campare, med vacker natur, fina badplatser vid Siljans stränder och ett bra utbud av restauranger för att vara en så liten by. Checka in med husbilen på lugna och mysiga Tällbergs Camping, eller välj en ställplats vid Bergbacken. Upptäck Tällbergs historiska miljöer, vandra i skogen eller – om det finns barn med – ta en tur till närliggande Leksand Sommarland eller Tomteland i Mora.

  1. Ingarö havscamping – kombinera skärgårdsliv och citypuls

För den som är sugen på att även uppleva lite storstad under semestern är Ingarö Havscamping ett utmärkt alternativ. Campingen är belägen på natursköna Värmdö utanför Stockholm, och ger dig fina möjligheter att kombinera såväl idylliskt skärgårdsliv och härliga golfrundor, med en dagstripp in till storstan om andan skulle falla på. Från Ingarö har du också andra Stockholmsnära skärgårdspärlor som t ex Vaxholm, Dalarö och Resarö på bekvämt avstånd – och som samtliga lockar med både vackert belägna ställplatser och campingar.

  1. Gränna och Visingsö – pittoreskt och naturskönt

Gränna är ett populärt turistmål för såväl campare som icke campare, och här finns fina möjligheter till övernattning på antingen den välkända Gränna Camping, eller ställplatserna vid Gränna Hamn. Föredrar du fricamping finns förstås härliga naturområden runt Vättern också. I Gränna kan du strosa på pittoreska smågator, lära dig baka polkagrisar på traditionellt vis eller ta färjan ut till Visingsö och uppleva Sveriges största ekskog, ruinerna av landets första kungaborg eller svalka dig i Vätterns friska vatten.

  1. Kosta Lodge i hjärtat av glasriket

Inte så långt från Gränna tar de djupa småländska skogarna vid – och så även det s k glasriket. Husbil är ett perfekt sätt att ta sig runt bland de många glasbruken, insupa de historiska vibbarna och fylla på köksskåpen i det rullande semesterhemmet med glas och glaskonst av bästa svenska kvalitet. Inte sällan kan man göra riktiga fynd i brukens andrahandssorteringar, och dessutom erbjuder flera ställen möjligheten att blåsa sitt alldeles egna glas. Flera campingar och ställplatser erbjuder övernattningsmöjligheter – varav Kosta Lodge tillhör en av de populäraste med sitt vackra läge och den harmoniska stämningen som råder.

  1. Neptuni åkrar på Öland

Solens och vindarnas ö, och ett perfekt resmål för dig som semestrar med husbil. Ett tips är dock att skippa trängseln och temakvällarna på Böda Camping, och istället parkera dig på andra sidan ön – långt norrut och med en vy över Kalmarsund. Här finner du Neptuni åkrar, som är ett stort klapperstensfält och naturreservat alldeles invid kusten, med storslagen utsikt och fantastiska lägen för fricamping. Det sägs att Sveriges vackraste solnedgångar kan beskådas från just denna plats, och med husbilen parkerad får du första parkett.

  1. Apelviken i Varberg – salta bad och roliga aktiviteter

Västkusten bjuder som bekant på en hel del svenska pärlor och smultronställen, varav Apelviken utanför Varberg är ett riktigt guldkorn. Här finns Hallands enda femstjärniga camping om man önskar lyxa till det lite, och de saltstänkta omgivningarna bjuder på alltifrån vind- och kitesurfing, till härliga spamöjligheter och chans att frossa i Sveriges bästa skaldjur. Från Apelvikens camping kan du promenera in till vackra Varberg, eller parkera dig på den härliga stranden och njuta av en utomlandskänsla som heter duga.

  1. Ekogården på Österlen

Nästan allra längst i söder finner vi det vackra Österlen – kanske Sveriges sommarparadis nummer ett? Denna skånska pärla är mäkta populär bland semesterfirare i allmänhet och kanske campare i synnerhet, med många fina campingar, ställplatser och möjlighet till fricamping. Ekogårdens ställplats är idylliskt belägen precis mellan havet och Gyllebosjön, och erbjuder såväl kort- som långtidsplatser med tillgång till servicehus, grillplatser, lekplatser och inte minst – underskön skånsk natur. Inte långt ifrån ligger dessutom Mandelmanns gård, Kivik med sin berömda marknad och pittoreska småstaden Simrishamn.